SMS navrhuje vytvoriť post ministra pre šport

Nenechajme upadať šport na Slovensku

Šport a kultúra sú odvetvia, bez ktorých sa dá žiť, ale každý vyspelý štát si chráni svoju kultúru, podporuje ju, a takisto si váži svojich športovcov a snaží sa vychovávať nových, ktorí budú reprezentovať svoje mesto, svoj región alebo svoj štát na medzinárodnej úrovni. Lamentovať, že sme mohli lepšie uspieť na Olympiáde v Londýne nestačí, ak nemáme vytvorené adekvátne podmienky pre prípravu, akcieschopnú organizátorskú štruktúru a finančné zabezpečenie. Olympijsky výbor musí mať autoritu tak doma, ako aj medzinárodne. Chýba širšia športová základňa, likvidujeme telesnú výchovu a šport na školách a v mládežníckych oddieloch nevytvárame materiálno-technické a personálne zabezpečenie, aby sme sa mohli dostať na vyššiu úroveň v jednotlivých športových odvetviach, a to isté platí aj pre športové strediská a pre oddiely, ktoré prežívajú len vďaka nesmiernej snahe niekoľkých jednotlivcov.

Chýba nám športová veda, zákon o športe už roky čaká na modernejšie a rozumnejšie paragrafy, a takisto zákon o sponzoringu, ktorý by umožnil vytvoriť lepšie podmienky na prípravu, zabezpečil príležitosť pre našich športovcov súťažiť s tými najlepšími aj mimo Olympiády a Majstrovstiev sveta. Nie menej významným prínosom pre rozvoj športu je aj komplexná lekárska a zdravotnícka starostlivosť o športovcov.

Samotní športovci na Slovensku však musia prejaviť viac chcenia a pozitívnej agresivity, aby skokani nekončili na prešľapoch alebo aby všetci neúspešní za svoje zlé výkony obviňovali každého, len nie seba. Túžba víťaziť musí byť u športovca evidentná – divák vie prepáčiť aj horšie umiestnenie, ale za výkonom musí byť vidieť prípravu, bojovnosť a chuť vyhrávať.

Takisto novinárska obec by sa nemala uchyľovať len ku kritike, ak nie sú primerané výsledky, ale v procese rozvoja športu a výchovy športovcov by mala evidovať dráhu športovca systematicky a aktívne sa podieľať na propagovaní športu, ako aj športovcov, a tým zvyšovať záujem a pritiahnutie verejnosti na športoviská.
Strana moderného Slovenska chce do budúcna redukovať počet ministerstiev na 8, ale v rámci jednotlivých kabinetov popri štátnom ministrovi pre európske záležitosti vytvoriť aj nový post štátneho ministra pre telesnú výchovu a šport.

Ak sa aj do budúcnosti nebudeme venovať intenzívnejšie rozvoju telovýchovy a športu, budeme čím ďalej, tým viac sklamaní z výsledkov našich športovcov na svetových podujatiach a olympiádach, ak sa na ne vôbec dostanú. Mala by to mať na pamäti každá vláda.