Banková daň áno – zvýšenie poplatkov nie

Slovensko sa nachádza v zložitej ekonomickej situácií, podobne ako ostatné štáty v Európe, i keď patrí k tým menej ohrozeným. Aby štát mohol fungovať, jeho pokladnica musí byť dostatočne naplnená. Žiaľ, dnes sme v situácií, že existujúci deficit financií treba doplniť. Stále hlásame, že východisko z danej situácie je potrebné riešiť rozvojom so zvýšenou zamestnanosťou. Dá sa súhlasiť, že terajšia vláda hľadá aj doplňujúce metódy zníženia deficitu viacerými spôsobmi - jedným z nich je aj banková daň. Štát by ale mal aplikovať mechanizmy, aby banky túto daň nepremietli do poplatkov od občanov a podnikateľov. Ak by došlo k zvýšeniu bankových poplatkov, na čo by doplatili občania a podnikatelia, tak by potom premiér Fico mohol rovno zdvihnúť dane všetkým a nevytĺkať z bankovej dane politický kapitál.

Všetky banky za posledné roky mali veľké zisky na úkor svojich klientov, ale vďaka nekalým praktikám a megapodvodom pripravili mnohých klientov o ich financie, čo viedlo k svetovej finančnej aj ekonomickej kríze a dodnes na to doplácajú všetci občania. Banky by sa mali konečne začať správať korektne, uspokojiť sa s menším ziskom a stať sa aktívnou súčasťou ekonomických aktivít v štáte. Každý rešpektuje, že banky chcú mať záruky za svoje požičané peniaze, ale zjednodušenie administratívy a pomoc občanom a podnikateľom pri vybavovaní úverov by asi každý uvítal. Ak aj na Slovensku sa budú banky správať nekorektne k štátu, občanom, podnikateľom a všetkým klientom, uvažovanie o konkurenčných finančných inštitúciách, vrátane Štátnej banky, by sa malo stať realitou.

24.5.2012,
Strana moderného Slovenska