Čo nám priniesli predčasné voľby 2012?

Žiadne veľké prekvapenia sa vo voľbách nekonali, výsledok sa dal očakávať. Do parlamentu sa dostali aj strany, ktoré vhodne využili frustrujúcu situáciu v spoločnosti, slabú vládu, stagnáciu a nečinnosť lídrov niektorých politických strán.

Slabosť a vyprchanie lídra SNS takticky využil Matovič z OĽANO, prebral slotovskú rétoriku a pravdepodobne aj voličov, ktorým je sympatická radikálnosť, smelá, až vulgárna a nechutná rétorika. Nenačrtol žiaden prínos do rozvoja spoločnosti, zlepšenia ekonomiky a životnej úrovne. Jeho odvaha až bezočivosť povedať hocičo a hocikomu, hraničiaca s nedostatkom inteligencie a rešpektu, slávila úspech. Všetci vieme, že s nekontrolovanou korupciou treba niečo robiť, ale len kričať a pobehovať okolo nej nestačí, treba pripraviť legislatívne opatrenia a realizovať ich, aby sme ju mohli odstrániť, alebo aspoň znížiť. Žiaľ, slovenský volič vedel stále oceniť bezbrehé výkriky, takýchto kriklúňov považoval za smelých chlapov a idol blízky jeho intelektu a dával im svoj hlas vo voľbách. Tieto hlasy teraz šikovne prebral Matovič. Sám Matovič by mal začať u seba a hodnoverne vyvrátiť tvrdenia o jeho zvláštnych aktivitách v podnikaní, ktoré vraj neboli stále čisté, ako ho obvinili niektorí politici v predvolebnom období a snáď vypočuť si aj vyjadrenia jeho zamestnancov o štýle jeho podnikania.

Účasť SDKÚ-DS v parlamente je pre mňa prekvapivá. Strana, ktorá nebola schopná dokončiť vo vláde už druhé funkčné volebné obdobie, roky sa vyhlasovala za lídra pravice a je zodpovedná za chaos v slovenskej spoločnosti, zlyhal taký citlivý mechanizmus ako je daňový systém a tento chaos vyvrcholil v najnechutnejšiu a najarogantnejšiu predvolebnú kampaň, akú Slovensko nepamätá v novodobej histórií. Tejto strane pre jej vlastné dobro by možno bola bývala mimoparlamentná účasť prospešná.

Jasnou ukážkou toho, ako málo stačí slovenskému voličovi, aby dal svoj hlas strane, je posunutie SAS do parlamentu, strana, ktorá okrem politicky vypočítavom postavení pri Eurovale, ktorý odmietla a prispela k rozpadu vlády, nedokázala nič, ak neberieme do úvahy snahu jej nominantov zarobiť na doprivatizovaní štátnych podnikov, ale našťastie, aj tam zlyhali. Možno v nádeji, že im vyhovejú v ich požiadavkách, im znovu dali hlasy gayovia a užívatelia marihuany. Ostáva len veriť, že budú prospešnejší pre spoločnosť ako v minulosti.
Najzaujímavejšie sa zachovali, možno chvalabohu, maďarskí voliči, lebo miesto tvrdému maďarskému princípu, dali hlas rafinovanejšiemu Bélovi, a tým vyradili SMK z parlamentu a zasadili im úder, z ktorého sa budú dlho spamätávať. Už ani maďarský občan nechce izoláciu, ktorú presadzuje SMK. Reálny život už je niekde inde.
Voliči KDH sa nijako extra nevytiahli, ale zachovali si svoj štandard a pri pohľade na preferenčné hlasy dali námet funkcionárom KDH na hlbšie zamyslenie.

Slabé volebné výsledky všetkých týchto parlamentných strán majú spoločného menovateľa, a tým je absencia známych, populárnych, kvalitných, hodnoverných osobností a na ich čele vodcovskej osobnosti.

Dostatkom práve takýchto jednotlivcov, spolu so silnou líderskou osobnosťou, disponuje strana SMER-SD, čo patrične ocenili aj voliči v týchto voľbách. Je to výsledok dlhodobej systematickej straníckej práce, ktorou dokázali spojiť ľavicové sily na Slovensku. Program strany a dostatok financií pokladám za dôležitý, ale podradný faktor, ktorý bez osobnosti a lídra sám od seba neprináša úspech.

Syndróm silného lídra a silných jednotlivcov sa realizoval na Slovensku aj v minulosti a prinášal politický úspech. Pri rozpade tímu, aj keď lídri ostali, sa rozpadli aj strany a stratili voličov. Ako v každej činnosti, tak aj v politike platí „Sám nedokážeš nič" a „Dnes treba myslieť nato, že bude aj zajtra". Volič vie aj odpustiť, ale nezabúda. Raz sa možno dá oklamať, ale opakovane ťažko. Slovensko potrebuje aj nové strany, s iným pohľadom aj programom, čo prinesie niečo nové, ale nesmú to byť strany a straničky založené jednoúčelovo pred voľbami, bez myšlienky, s jediným cieľom akokoľvek dostať sa do parlamentu. Nové strany musia mať aj iný cieľ, ako nádej, že sa nejako prekĺznu do parlamentu a naplnia želanie zopár jedincov. Ak chce mať nová strana úspech, musí pripraviť nový presvedčivý projekt, ktorý bude zmysluplný a prinesie pozitíva pre krajinu a jej občanov.

11.3.2012, Milan Urbáni